Usein kysyttyä

 1. Kuka asiakkaaksenne pääsee?
 2. Voiko kirjastomme käyttää asiakastunnustanne muissa kirjastoissa?
 3. Ovatko kaikki palvelunne maksuttomia?
 4. Voiko teiltä ostaa kirjoja?
 5. Lahjoitatteko kirjoja pois?
 6. Kuinka nopeasti kaukolaina toimitetaan kirjastoon?
 7. Pääseekö kirjastoonne kuka tahansa selailemaan kirjoja ja lehtiä?
 8. Tilasin teiltä kirjastoni kautta kirjan. Voinko uusia sitä itse netissä?
 9. Saako aikakauslehtien yksittäisiä numeroita kaukolainaksi?
 10. Tarkistin erään lehden tilannetta ja löysin etsimäni. Varastotiedoissa oli ensin haluamani vuosi mutta sen jälkeen listassa oli epämääräinen määrä yksittäisiä vuoden numeroita - osa saatavana osa ei. Mihin merkintään uskon?
 11. Lainaatteko ihan kaikkea?
 12. Löytyykö teiltä sanomalehtiä?
 13. Yritän etsiä tietokannastanne teoksia jotka käsittelevät tiettyä aihetta. Tuntuu ettei löydy mitään. Missä vika?
 14. Teille lahjoitetaan julkaisu, joka löytyy jo kokoelmistanne. Mitä teette?
 15. Asiakkaamme tarvitsee tutkimusta varten kirjalle pitkää laina-aikaa. Voitteko lainata kirjan esim. vuodeksi?
 16. Saako kirjasto ohjata Varastokirjastosta tulleen PDF:n asiakkaan sähköpostiin?

K: Kuka asiakkaaksenne pääsee?
V: Varastokirjaston asiakkaina on kirjastoja ja tietopalveluita - suomesta ja ulkomailta. HUOM! Yksityisasiakkaita meillä ei ole (poikkeuksena ovat Celia - Näkövammaisten kirjaston asiakkaat sekä eräiden yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastojen asiakkaat, jos heidän kirjastonsa on sopinut Varastokirjaston kanssa Yhteislaina -käytännöstä kts. Mitä on yhteislainaus?). 

K: Voiko kirjastomme käyttää asiakastunnustanne muissa kirjastoissa?
V: Kaukopalvelukirjastoille antamamme asiakastunnus (265... alkuinen) kelpaa kaikissa Suomen yliopistokirjastoissa (poikkeuksena Helsingin yliopiston kirjasto, joka käyttää omia tunnuksiaan).

K: Ovatko kaikki palvelunne maksuttomia?
V: Kyllä. Varastokirjasto ei peri kaukopalvelumaksuja kirjastoilta - kirjasto perii omat kulunsa asiakkailtaan. Ainoa kirjastoasiakkaan maksu on kaukolainan palautus - sen postimaksua emme maksa. Myös artikkelikopiomme ovat ilmaisia. Jos kirjastonne on lahjoittamassa meille julkaisuja maksamme niiden lähetyskulut.

K: Voiko teiltä ostaa kirjoja?
V: Ei voi. Kokoelmaamme lisätyt niteet ovat pysyvästi Vaari-Finnassa emmekä myy niitä missään tapauksessa.

K: Lahjoitatteko kirjoja pois?
V: Meille kertyy jonkin verran kaksoiskappaleita, joita kirjastot voivat vapaasti hyödyntää. Lähialueille (Viro, Karjala) olemme säännöllisesti keränneet materiaalia lähetettäväksi. Myös kehitysmaihin on toimitettu jonkin verran materiaalia. Lisätietoja voi kysyä toimistopäälliköltä kts. Henkilökunta

K: Kuinka nopeasti kaukolaina toimitetaan kirjastoon?
V: Kirjeposti tulee seuraavana päivänä tilauksesta, paketin saaminen vie 2 postin kantopäivää. PDF-muotoiset artikkelikopiot toimitetaan 24 tunnin kuluessa tilauksesta.

K: Pääseekö kirjastoonne kuka tahansa selailemaan kirjoja ja lehtiä?
V: Tutkijoilla ja opiskelijoilla on mahdollisuus lopputyötä, väitöskirjaa tai muuta tutkimusta varten käydä tutustumassa kokoelmiimme. Vierailun ajankohdan voi sopia ottamalla yhteyden kaukopalveluun.

K: Tilasin teiltä kirjastoni kautta kirjan. Voinko uusia sitä itse netissä?
V: Et voi. Lainasi on kotikirjastosi kortilla, joten vain kotikirjastosi voi uusia lainaa web -käyttöliittymän kautta. Voit uusia lainasi soittamalla kaukopalveluun (0294 117 680) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ill.varastok[at]varastokirjasto.fi. 

K: Saako aikakauslehtien yksittäisiä numeroita kaukolainaksi?
V: Yksittäisiä lehtiä lainataan. Osa lehdistämme on sidottuja vuosikertoja ja silloin lähetämme lainaksi niteen koko vuodesta.

K: Miksi tietokantanne on niin sekava? Tarkistin erään lehden tilannetta ja löysin etsimäni. Varastotiedoissa oli ensin haluamani vuosi mutta sen jälkeen listassa oli epämääräinen määrä yksittäisiä vuoden numeroita - osa saatavana osa ei. Mihin merkintään uskon?
V: Usko ensimmäiseen Varastotietoon. Sen jälkeen näkyvät yksittäiset nrot, volumet, vuosikerrat ovat vanhan kirjastojärjestelmän perua - ovat joskus käyneet lainassa. Niistä ei kannata välittää. Yritämme siistiä niitä pois. 

K: Lainaatteko ihan kaikkea?
V: Kaikki mitä tietokannastamme löytyy on lainattavissa (poikkeuksena ACM:n digitaalisten lehtien painetun version uusin numero). 

K: Löytyykö teiltä sanomalehtiä?
V: Sanomalehtiä ei oteta Varastokirjaston kokoelmiin.

K: Yritän etsiä tietokannastanne teoksia jotka käsittelevät tiettyä aihetta. Tuntuu ettei löydy mitään. Missä vika?
V: Varastokirjasto luetteloi minimitasolla, joten asiasanoitusta ei käytetä. Voit yrittää Sanahaulla haravoida teoksia, joiden nimekkeessä esiintyy tietty sana.

K: Teille lahjoitetaan julkaisu, joka löytyy jo kokoelmistanne. Mitä teette?
V: Julkaisu päätyy paperinkeräykseen tai kaksoiskappalekokoelmaan, josta se jatkaa matkaa lahjoituksena kirjastoihin. 

K: Asiakkaamme tarvitsee tutkimusta varten kirjalle pitkää laina-aikaa. Voitteko lainata kirjan esim. vuodeksi?
V: Kirja lainataan aina kuukaudeksi kerrallaan ja sitä voi uusia max. 10 kertaa, jos siihen ei ole varauksia. 

K: Saako kirjasto ohjata Varastokirjastosta tulleen PDF:n asiakkaan sähköpostiin?
V: Varastokirjasto (samoin kuin kirjastoalan tekijänoikeusryhmä lakia valmisteltaessa) on sitä mieltä, ett asiakkaan toimeksiannosta tapahtuva kopioiden tilaaminen perustuu lain 12 §:n. Sen mukaan asiakas saa omiin tarpeisiinsa tehdä kopioita. Kopion tekemisen voi antaa myös ulkopuolisen tahon tehtäväksi. Varastokirjaston mukaan ulkopuolinen taho voi olla kirjasto. 12 §:n perusteella kopioita voi antaa asiakkaalle missä muodossa tahansa, siis myös digitaalisena (jos PDF nyt digitaalinen on). Jotkut tahot taas ovat tulkinneet, että kirjastojen kopiotoimintaa säätelee lain 16.§. Sen mukaan taas kopioita ei voi asiakkaalle antaa digitaalisena. Kumpi tulkinta on oikea, siitä ei ole ennakkotapausta. OPM:n alainen tekijänoikeusneuvosto on antanut ristiriitaisen lausunnon siitä, mikä lainkohta säätelee asiakkaan toimeksiannosta tehtyä kopiointia. (Lausunto 2006/7). Tekijänoikeusneuvoston lausunnot ovat suosituksen luontoinsia eivätkä ne sido samalla tavalla kuin tuomioistuimen päätkset. Kyseiseen lausuntoon liittyy myös eriävä mielipide. Varastokirjaston mielestä kirjastot voivat ohjata Varastokirjastosta tulleet pdf:t asiakkaalle sellaisenaan edelleen lain 12§:n perusteella.