Ote käräjäoikeuden pöytäkirjasta

…jonka jälkeen ryhmä Kansalliskirjaston Tavinsalmen Ammattiosaston työntekijöitä lähti ns. ”jatkoille”. Joukossa oli mukana myös syytetty Tuomas Aleksanterinpoika (T.A.). Ryhmä siirtyi Julkulan kaupunginosaan Ullan Krouviin. Illan mittaan seurueeseen liittyi myös uhri, heille aiemmin tuntematon mies, myyntiedustaja Raineri Daavid Alatolva (R.D.A.). Krouvari Ullan kertoman mukaan em. seurueen ilonpito oli lopulta käynyt niin häiritseväksi, että he olivat joutuneet heittämään koko joukon ulos anniskelupaikasta.

Tämän jälkeen ryhmä palasi kaupunkiin, matkustajakoti Kulkurin Keitaaseen. Tässä vaiheessa eri osapuolten kertomukset käyvät melko hämäriksi. Tavinsalmelaisten mukaan R.D.A.:n puheet muuttuivat sekaviksi ja käytös hyvin uhkaavaksi. Hän tempaisi työkalupakistaan taikameisselin ja uhkasi jähmettää tavinsalmelaiset suolapatsaiksi, jos he eivät alistu hänen tahtoonsa. Taikameisseli saatiin lyhyen kamppailun jälkeen väkivalloin tempaistua uhrin käsistä, mutta hän jatkoi edelleen pelottavaa riehumista.

Sitten R.D.A. kaivoi työkalupakistaan ladatun akkuporakoneen. Tavinsalmelaisten kertoman mukaan R.D.A. väitti olevansa uusi Luojan manifestaatio. Hän käynnisti poran ja sanoi kaikkien tavinsalmelaisten saavan nyt kunnolla läpiä päihinsä. R.D.A. uhkasi kallonporauksen jälkeen vaihtaa kaikki pääsanat. Hän huusi, että hän ottaa nyt toimijan roolin ja tunkee tavinsalmelaisille sellaiset auktorisoidut nimimuodot päähän, että he varmasti unohtavat kaikki metatiedot, ovat ne sitten julkisissa sanastoissa tai salaisissa soveltamisprofiileissa.

Suuri kauhu täytti silloin tavinsalmelaisten mielet. Kaikki halusivat paeta. Osa tungeksi ovelle ja eräät hyppivät ikkunasta pihalle. Muutama vaipui polvilleen ja kutsui apuun pyhää Varvaraa ja pyhää Hieronymusta ja alkoi tunnustaa syntejään. Syytetty T.A. sieppasi hädissään seinältä puntarin ja huitaisi pikaistuksissa uhria ohimoon. Syytetty T.A.:n oman kertoman mukaan:

”Niin minä lyyvvä lassaatin häntä, mutta vuan yhen kerran.”

Lyönnin voimasta uhri hajosi kappaleiksi lattialle.

Puolustus pyytää osaltaan, että Kunnioitettu Tuomioistuin voisi lieventävinä asianhaaroina ottaa huomioon seuraavat tekijät:

Syytetty T.A. on ollut valtion palveluksessa yli 30 vuotta. Tämä osoittaa, että häntä ei voi toimissaan pitää enää täysin syyntakeisena. Syytetty T.A. yritti myös koota uhria välittömästi tapahtuneen jälkeen uudestaan kasaan. Hän löysi uhrin työkalupakista eristysnauhaa, liimaa ym. tarkoitukseen sopivia tarvikkeita. Hän sai korjattua uhrin lähes ennalleen, vaikka saumakohdat ovat selvästi näkyvissä ja eräät liitokset eivät ole niin kovin onnistuneita. Korjaustyön jälkeen R.D.A.:lla on ilmennyt taipumus toistaa mantraa:

”Olen ohjaaja, joka määrittää toimijan suhteen teokseeni ja näyttelijä toimijan suhteessa tässä ekspressiossa. Frbr, frbr, frbr…!”

Tämä kuitenkin loppuu, kun uhrille tarjotaan ohrapuuroa. On myös syytä korostaa, että R.D.A.:sta on tulossa kohta uusi versio markkinoille. Tilapäisratkaisuna tämä paikkailtu, vaikka vähän kolhiintunutkin malli, vaikuttaa aivan toimivalta ratkaisulta. Samalla puolustus myöntää, että teko vaatii rangaistuksen. Kohtuullinen rangaistus syytetty T.A.:lle olisi, että hänelle määrätään pysyvä lähestymiskielto R.D.A.:han.

Teossa käytetty väline kymmenen kilon (10 kg) puntari oli hankittu Kaavin mikkelinpäivän markkinoilta. Sen osalta tarkempia jatkotutkimuksia ei katsottu tarpeelliseksi tehdä.

Kunnioittaen

Käräjäoikeuden vt. kirjuri

Tommi Salakka

 

<< edellinen artikkeli seuraava artikkeli >>