30 vuotta Varastokirjastoa – juhlavuoden kuulumisia

Opetusministeriö suunnittelee kirjavaraston, tai oikeammin varastokirjaston, perustamista jonnekin päin Suomea. Varastoon koottaisiin materiaalia yleisistä kirjastoista ja tieteellisistä kirjastoista, ja pyynnöstä niitä lainattaisiin esimerkiksi yliopistoille. Näin kirjoitettiin 1.7.1987 Savon Sanomisssa julkaistussa artikkelissa. Meni vielä pari vuotta, ennen kuin Varastokirjasto aloitti toimintansa Kuopion Päivärannassa.

Olemme tänä vuonna viettäneet Varastokirjaston toiminnan 30-vuotisjuhlavuotta – pääasiassa työn merkeissä. Vuoden aikana on ollut useampi arkea nostattava etappi, jotka ovat tehneet tästä vuodesta erityisen merkittävän.

Viime vuoden lopulla saimme tiedon, ettei Varastokirjaston yhdistäminen Kansalliskirjastoon –esitys etene silloisen hallituksen toimesta. Tämä uutinen otettiin ilolla vastaan ja saatoimme aloittaa juhlavuoden huojentunein mielin.  Tieto toiminnan jatkumisesta on osaltaan vaikuttanut myös siihen, että tänä vuonna olemme vastaanottaneet aineistolähetyksiä normaaliin tapaan ja kirjastot ovat käyttäneet palveluitamme aktiivisesti.

Toukokuussa, kevään kääntyessä kesäksi, juhlimme 30-vuotista toimintaamme juhlaseminaarin merkeissä. Juhlavieraiksi kutsuimme muun muassa eläkkeelle siirtyneet työkaverimme, yhteistyökumppaneitamme niin kirjastosektoreilta kuin muiltakin aloilta. Halusimme juhlaamme mukaan erityisesti kirjaston perustamiseen ja ensimmäisiin toiminnan vuosiin vaikuttaneita. Kirjastonjohtaja, emerita Riitta Huuhtasen juhlapuhe toi uutta tietoa kaikista niistä vaiheista, mitä Varastokirjaston ”synnyttäminen” on vaatinut. Riitta Huuhtasen puhe on luettavissa Varastokirjasto tiedottaa -verkkolehdessämme. Tätä kirjoittaessani lähetän Riitalle lämpimät kiitokseni. Kiitos Sinulle työstäsi, jonka ansiosta voimme juhlavuottamme viettää.

Juhlavuoteen sattui muitakin merkkipaaluja: kokoelmassamme on nyt 100 hyllykilometriä aineistoa! Tänä vuonna olemme opetus- ja kulttuuriministeriöltä luvalla ryhtyneet vastaanottamaan musiikkiaineistoja. Ja vielä: siirryimme 18 vuotta käytössä olleesta Voyagerista Kohaan.

Juhlavuoden päätteeksi teimme opinto- ja virkistysmatkan Helsinkiin. Pääsimme tutustumaan keskustakirjasto Oodiin, Kansalliskirjastoon sekä HY:n Kaisa-kirjastoon. Kiitos hienoista esittelyistä, oli hienoa päästä vieraiksenne ja opimme taas uutta!

Vaikka olemmekin viettäneet kulunutta vuotta pääasiassa ydintehtäviimme keskittyen, on juhlavuosi ollut arjessamme monin tavoin mukana. Katsomme ensi vuoteen uteliaina: siellä näkyy etappeja, joita on ryhdytty tänä vuonna valmistelemaan. Tärkeintä kuitenkin on, että toteutamme edelleen sitä tehtävää, joka meille annettiin 30 vuotta sitten: vastaanotamme ja säilytämme suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä asetamme tuon aineiston tarvitsijoiden käyttöön.

Johanna Vesterinen, kirjastonjohtaja

Kirjoitus on julkaistu 11.11.2019 Suomen yliopistokirjastoverkosto FUNin blogissa.

seuraava artikkeli>>