Lapsi mukaan töihin –päivä perjantaina 24.11.2017

Elmo ja Emma lainatiskillä.

Lapsi mukaan töihin –päivää vietettiin lapsen oikeuksien viikolla perjantaina 24.11.2017. Varastokirjasto osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa tapahtumaan. Lasten on tärkeää päästä näkemään ja kokemaan, missä heille tärkeät aikuiset tekevät työtä ja mitä työn teko on. Vastavuoroisesti myös työpaikkojen on hyvä nähdä työntekijöidensä lapsia.

Varastokirjaston kirjastotyöhön tutustui puolen päivän ajan kolme innokasta, 3-6 –vuotiasta kirjastoapulaista. Vierailu aloitettiin tutustumiskierroksella tiloihin ja Varastokirjaston työntekijöihin. Tervehdyskierroksella lapset tapasivat sekä luetteloinnin että asiakaspalvelun ammattilaiset. Sitten olikin vuorossa varsinaisiin kirjaston eri työtehtäviin tutustumista. Aluksi lapset saivat palauttaa lainassa olleet kirjansa ja viedä ne omille paikoilleen hyllyihin. Koska välimatkat noin 100 hyllykilometrin kirjastossa ovat pitkät, niin taivalta hyllyltä toiselle taitettiin välillä myös potkulaudalla.

Palautettujen kirjojen tilalle piti tietenkin saada uutta luettavaa, joten seuraavaksi paikannettiin Vaari –tietokannasta mm. prinsessa ja dinosaurus kirjoja. Ja sitten vain hyllyille aarteita etsiskelemään ja ahaa-elämyksiä kokemaan kun haluttu kirja löytyi. Kirjat lainaan ja omaan reppuun kotiin vietäväksi.

Essi löysi itselleen mieluista luettavaa.

Artikkeliskannaus – ja välitys on yksi tärkeä Varastokirjaston tarjoamista palveluista. Lapset opettelivatkin hetken myös skannausta. Lempikirjasta valittiin mieleinen kuva, joka sitten skannattiin ja tulostettiin kotiin viemisiksi.

Miten kirjat päätyvät hyllyihin lainattavaksi? Tätä pohdittiin lasten kanssa aineiston luetteloijan työpisteen ääressä. Tietokoneella täytyy suorittaa monta työvaihetta ja näppäimistön klikkausta ennen kuin kirja tai lehti saa lopullisen sijaintinsa Varastokirjaston hyllystä.

Ankaran työteon lomassa ennätettiin viettää muutama mukava lepohetkikin. Kahvitauolla saatiin suut makiaksi, vanhoista kirjansivuista taiteltiin joulukoristeita ja iloisena yllärinä lapset pääsivät uimaan ”kirjamereen” eli suureen paperinkierrätyshäkkiin.

Kaiken kaikkiaan lasten vierailu työpaikalla onnistui mainiosti. Sekä lapset että aikuiset viihtyivät ja perustyöpäivään saatiin ripaus lapsienergiaa.  ”Paras päivä ikinä” oli esikoululaisen kommentti kun lähdettiin päivän päätteeksi kotimatkalle.

Sirpa Korhonen-Ritanen
kirjastoamanuenssi