Varastokirjastolaiset opintomatkalla Riiassa

img_9193

Latvian kansalliskirjasto Gaismas Pils

Varastokirjaston henkilökunta teki viime keväänä opintomatkan Riiaan. Kolmipäiväiseen matkaan yhdistettiin myös pitkäaikaisen virastomestarimme Risto Juvosen läksiäisjuhla.

Ensimmäiseksi vierailukohteeksemme olimme valinneet Latvian komean kansalliskirjaston Gaismas Pilsin, Valon linnan. Vuonna 2014 käyttöön otettu kirjasto on jo nyt muodostunut Riian ikoniseksi rakennukseksi, josta syystäkin ollaan ylpeitä. Jäävuoren huippua muistuttava 13-kerroksinen kirjasto on niin ulkoa kuin sisältäkin pysähdyttävä. Massiivinen rakennus on kuitenkin helposti lähestyttävä ja siinä on käytetty skandinaavisia elementtejä, kuten lasia, kiveä ja vaaleaa puuta.

Oppaamme esitteli meille kansalliskirjaston aina alakerran aulasta yläkerran edustustiloihin, mistä avautui erinomaiset näkymät Riian kaupunkiin sekä Daugava-joelle. Kirjaston kerroksilla oli oma tunnistevärinsä; irtokalusteet olivat joka kerroksessa samanlaiset, mutta ne oli verhoiltu kerroksen tunnistevärin mukaan. Osa kokoelmista oli kaikkien asiakkaiden vapaassa käytössä; esimerkiksi lapsille oli oma osastonsa.

Kansalliskirjastosta jatkoimme läheiseen Latvian yliopiston luonnontieteiden kirjastoon, joka on osa vuonna 2015 valmistunutta kampusrakennusta. Kirjastotila integroituu luontevasti osaksi sisääntuloaulaa sekä kahvilaa. Kalusteissa oli otettu huomioon opiskelijat ja opiskeluympäristö: oli linnunpesää muistuttavia lepotuoleja, ryhmätyökalusteita sekä akustiikkalevyjä ääntä vaientamassa.  Kirjastotilan muunneltavuus oli huomioitu siinä, että hyllyt ja muut kalusteet olivat pyörällisiä ja siirrettävissä helposti. RFID-lainaus- ja palautusautomaatit sekä asiakaspäätteet olivat ahkerassa käytössä.

Kolmas ja viimeinen tutustumiskirjastomme oli sekin Latvian yliopiston Kalpaka-kadun kampuskirjasto. Kirjaston kokoelmat painottuvat humanistisiin ja yhteiskuntatieteellisiin aineistoihin. Kaupunkikartanoa muistuttava talo on valmistunut vuonna 1874 ja alun perin se rakennettiin Riian ensimmäisen kaupunginjohtajan L.W. Kerkoviuksen virka-asunnoksi. Siinä missä kahden edellisen vierailukirjastomme asiakkaina oli opiskelijoita, lapsia tai muita kirjastossa asioivia, oli tämän kirjaston asiakaskunta selkeästi painottunut tutkijoihin, akateemiseen henkilökuntaan ja jatko-opiskelijoihin. Käyntimme aikana kirjaston tiloissa oli meneillään tieteellinen konferenssi.

Jokaisessa vierailukohteessamme saimme asiantuntevan esittelyn. Oli helppo huomata, että kollegamme olivat ylpeitä uusista tai uudistetuista kirjastoistaan sekä siitä, että niitä käytettiin aktiivisesti.

Matka päätettiin Riston juhlaillalliseen mukavia muistellen ja uusia matkoja suunnitellen. Minne varastokirjastolaiset suuntaavat seuraavaksi – se jää nähtäväksi.

vk

seuraava artikkeli>>