Mietteitä hyllyjen välistä – työvaihdossa Varastokirjastossa 3.-4.6.2019

Minulla oli ilo tutustua normaalista kirjastoympäristöstä poikkeavaan kirjastomaailmaan Kuopion Päivärannassa. Vietin kesäkuun alussa kaksi päivää työvaihdossa Varastokirjastossa. Aika työvaihdolle oli otollinen, sillä amk-kirjaston asiakkaista valtaosa oli jo karannut kesälaitumille ja suurempaa kiirettä töissä ei ollut. Varastokirjaston kaukopalvelu on tärkeä lisä Savonian kirjaston kokoelmille, ja asiakkaamme ovatkin käyttäneet melko ahkerasti Varastokirjaston aineistoja. Olin myös käynyt Varastokirjastossa tutustumiskierroksella aiemmin, mistä nousi halu tutustua erityisen kirjaston toimintaan vieläkin tarkemmin ja lähempää. Työvaihto oli siihen oivallinen tilaisuus.

Varastokirjasto osoittautui omalaatuiseksi ja rennoksi työympäristöksi, jossa tehdään tarkkaa ja nopeaa työtä. Mukavat virkamiehet ottivat minut ystävällisesti vastaan, opastivat minua tehtävissä ja vastailivat kysymyksiini. Varastokirjastossa työt voi karkeasti jakaa kahteen osa-alueeseen, luettelointiin ja kaukopalveluun. Tutustuin myös aineiston luettelointiin, mutta valtaosan ajasta olin kaukopalvelussa. Seurasin kaukopalvelun toimintaa, hyllytin ja noudin aineistoa, sekä skannasin artikkeleita asiakkaille. Heti aloittaessani maanantaiaamuna opin jotain uutta avatessani aamun postia: liika teippaaminen on pahasta. Mattoveitsellä varustautuneenakin joidenkin pakettien avaaminen oli varsin haastavaa.

Työskentely kaukopalvelussa oli mukavaa vastapainoa normaaliin työhöni, jossa vietän pitkiä aikoja näyttöpäätteen edessä. Varastokirjastossa on lääniä missä kulkea, ja päivän aikana tulee kävelleeksi (tai potkutelleeksi) huomaamattaan yllättävän pitkän matkan. Aloittelijalle aineiston haku oli myös eräänlaista aivojumppaa. Hyllykilometrejä on kolmessa eri kerroksessa yhteensä yli 98 000, eikä hyllyjärjestys ole aina ihan looginen. Aineistot on järjestetty hyllyihin niiden saapumisjärjestyksessä kolmeen eri kokoluokkaan. Olinkin varsin ylpeä itsestäni, kun onnistuin löytämään kaikki etsimäni aineistot: vain muutaman kerran minun piti kysyä missä kerroksessa ne N-hyllyt nyt olivatkaan, ja yhden kerran harhauduin väärään hissiin.

Yhdestä hyllyvälistä löysin rivistön vanhoja Star Trek pokkareita.

Aineistoa etsiessä oli myös helppo ajautua kirjallisille sivupoluille. Nopeus ei ollut todellakaan valttini, sillä pysähdyin monesti tarkastelemaan hyllyjen sisältöjä. Katse löysi aina jotain mielenkiintoista: kauniin kirjankannen, erikoisen vanhan opuksen, huvittavan nimen, vanhan suosikin. Yhdestä hyllyvälistä löysin rivistön vanhoja Star Trek pokkareita, jotka ovat nyt kesälukulistallani. Varastokirjastossa minua kiehtookin kokoelman ainutlaatuinen tasa-arvoisuus: kaikki aihepiirit ja kirjallisuuden lajit ovat hyllyissä sulassa sovussa keskenään, julkaisuvuodet ulottuvat 1800-luvulta uunituoreisiin teoksiin. Aineistoa löytyy yli sadalla eri kielellä, ja tavallisten kirjojen ja lehtien lisäksi kokoelmassa on mm. väitöskirjoja, nuotteja, pistekirjoja ja vinyylilevyjä.

Tasa-arvoisuus onkin koko Varastokirjaston toiminnan perusta. Varastokirjasto palvelee tasa-arvoisesti kaikkia kirjastoja ja laitoksia, ilmaiseksi ja nopeasti. Maailmanlaajuisestikin erityinen palvelu tuo kaikkien ulottuville laajan skaalan tietoa ja tarinoita. Kaukopalvelussa saa hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea asiakkaat kaipaavat: moottoripyörän korjausoppaita 70-luvulta, harvinaisia suomalaisia sarjakuvia, tieteellisiä artikkeleita mitä ihmeellisimmistä aiheista, vanhoja dekkareita, matkakertomuksia, judo-kirjoja…Onneksi nämä kaikki löytyvät Varastokirjastosta!

Työvaihto Varastokirjastossa antoi minulle aivan uudenlaisen ymmärryksen Varastokirjaston toiminnasta ja kokoelmasta. Tiesin kyllä, että Varastokirjastossa on paljon aineistoa, mutta vasta nyt ymmärrän miten paljon. Suuret luvut eivät kerro mitään ennen kuin valtava määrä hyllyjä levittäytyy silmien edessä. Työvaihto oli positiivinen kokemus, jossa oli monia hyviä puolia. Se toi vaihtelua omaan työhön, kartutti kokemuspankkia ja tutustutti uusiin ihmisiin. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että työvaihto sai minut arvostamaan ihan uudella tavalla varastokirjastolaisten tekemää työtä. Suosittelenkin työvaihtoa erilaisiin kirjastoihin varauksettomasti kaikille kirjastolaisille.

Kirsi Rönnqvist,
informaatikko Savonia-ammattikorkeakoulun kirjasto