Aineiston käsittelyruuhkasta niukkuuteen

Varastokirjaston hyllyt odottavat täydennystä

Monien vuosien ajan totuimme töihin tullessamme puikkelehtimaan käsittelyä odottavien aineistolavojen välistä. Voisi olettaa, että on mukavaa tietää töitä riittävän pitkälle tulevaisuuteen. No, käytännössä asia ei aivan näin yksioikoinen olekaan. Ahersimme päivästä toiseen niin ahkerasti kuin suinkin, eikä varastossa tapahtunut vähentymistä, päinvastoin lavoja tuli ovesta sisään nopeampaan kuin niitä ehdittiin vakinaisen henkilöstön voimin käsitellä. Kuorma-auton vierailu lastaussillalla ei ollut enää odotettu tapahtuma. Aamuisin töihin tuleminen aiheutti osalla henkilöstöä jopa ahdistusta, kun käsittelyä odottavan aineiston määrä kasvoi ja kasvoi hallitsemattomasti.

Tilapula oli konkreettinen ja lisää varastotilaa jouduttiin vuokraamaan. Samalla aineistoa käsitellessämme saimme havaita, että samaa aineistoa oli tullut monesta kirjastosta. Turhaa lähettämistä olisi voitu välttää, mikäli käsittelyssä ei olisi ollut monien vuosien viivettä.

Onneksemme Opetus- ja Kulttuuriministeriössä havahduttiin tähän positiiviseen ongelmaamme ja saimme erillisrahoituksen turvin palkattua lisää henkilökuntaa aineiston käsittelyyn. Kaikkiaan kolmen vuoden erillisprojektilla saimme käsittelyrästit hoidettua.

Tämän niin sanotun rästiprojektin ansiosta saimme kehitettyä käsittelyprosessejamme tehokkaammiksi monin tavoin: ulkoisena kehitysprosessina lähettävät kirjastot osallistuvat lisäämällä Vaarin omistajuuden, yhteistietokanta Melindan tiedontuottajien lisääntyminen on vähentänyt primääriluettelointia, myös kirjaston sisäisiä käsittelyprosesseja on tehostettu.

Suurimpien aineistoa lähettävien kirjastojen kanssa on solmittu sopimus aineiston lähettämisen säännöistä sekä perustettu kokoelmayhdyshenkilöverkosto kohdennettua viestintää varten.

Varastokirjaston kokoelman sisällön ja laadun määrittelemiseksi toimi kirjastosektoreita edustava kokoelmapoliittinen työryhmä, jonka antoi selkeät ohjeet säilyttämisenarvoiselle aineistolle sekä määritteli Varastokirjaston kokoelman tarkoituksen.

Mitäs sitten tapahtuikaan? Nyt aineistoa ei saavukaan käsittelykykyämme vastaavaa määrää. Nyt kuorma-auton vierailu on odotettu tapahtuma.

Onko kirjastoista jo poistettu kaikki painettu aineisto vai onko rahatilanne kiristänyt henkilöresursseja niin, että kokoelmien hoitamiseen voidaan kohdentaa vähemmän henkilöresursseja? Mikäli ongelma on henkilöstöresursseissa, Varastokirjasto tarjoaa apua kokoelmasta poistettavan aineiston pakkaukseen Varastokirjastoon lähettämistä varten.

Jos painetun aineiston kokoelman karsinta on kirjastossanne ajankohtainen, ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin!

Sirpa Janhonen

<< edellinen artikkeli  seuraava artikkeli >>