Poikkeus on uusi normaali

kirjastonjohtaja Johanna Vesterinen

Kevät 2020 on Se kevät, jonka kaikki tulemme muistamaan. Se alkoi maaliskuun puolivälissä ja taitaa jatkua edelleen, nyt poikkeuksesta on tullut uusi normaali.

Koronapandemia on näkynyt ja tuntunut kaikkialla: yksittäisen ihmisen arjessa ja juhlassa/juhlattomuudessa, virastojen ja laitosten toiminnassa, yrityksissä, yrittäjissä. Kanssakäymisessä, vuorovaikutuksessa. Suljettuina ovina. Pleksisuojina.

Mutta – jotain säilyi ennallaan: Varastokirjasto on jatkanut toimintaa koko kevään opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeen mukaan. Toimintaa voitiin jatkaa, koska Varastokirjastossa ei käy fyysisiä asiakkaita; lisäksi kirjaston henkilökunnan määrä on alle 20 ja työpisteemme sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Olemme siis voineet työskennellä turvallisesti ja mikä tärkeintä, terveinä pysyen.

On myös huojentava kirjoittaa, ettemme ole olleet tyhjän pantteina. Olemme käsitelleet aiemmin lähetettyjä aineistoja (kiitos kirjastoille!). Painetun aineiston ohella kevään aikana on käsitelty myös nuotteja sekä CD- ja LP-levyjä. Kirjastojen suluista huolimatta kaukolainapyyntöjä on vastaanotettu. Artikkelipyyntöjen määrä on kasvanut viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon reilulla 10 prosentilla. Tutkimusta tehdään ja taustamateriaalia tarvitaan.

Kaukopalvelun ja sujuvan aineistonvälityksen tarve ei siis ole vähentynyt, ennemminkin korostunut. Tavoitteenamme on kehittää asiakkaan keinoja omatoimiseen aineiston tilaamiseen. Parhaillaan tutkitaan valtakunnallisen Finna-hakupalvelun mahdollisuuksia, tässä yhteistyötä tehdään eri kirjastojen kanssa. Aiemmin käytössä ollut Voyager-kirjastojärjestelmä mahdollisti niin kutsutun yhteislainaustoiminnon (UB-lainaus). Tämä toiminto kuitenkin poistui, kun tiedekirjastot ovat siirtyneet käyttämään Koha– ja Alma-kirjastojärjestelmiä. Niinpä haasteenamme on saada aikaiseksi uusi vastaavankaltainen toiminto, jolla helpotamme aineiston tilaamista ja -välitystä myös jatkossa. Tässä onnistutaan hyvällä ja tavoitteellisella yhteistyöllä, asiakkaan parasta ajatellen.      

Kevään aikana Varastokirjasto on osallistunut  strategiatyöhön. Työ on aloitettu ja valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä. On ollut ilo huomata, että työskentely sujuu jouhevasti myös verkkovälitteisesti. Yhtenä strategiatyön tavoitteena on lisätä erikoiskirjastojen ja tietopalvelujen tunnettuutta. Tiesitkö, että maassamme toimii noin 70 tiettyyn toimialaan erikoistunutta kirjastoa tai tietopalvelua?

Tällä viikolla poikkeusoloja on alettu purkaa ja olosuhteet alkavat vähitellen normalisoitua. Emme palaa samaan arkeen, jotain on olennaisesti muuttunut. Onkin kiinnostavaa katsoa vuoden kuluttua mitkä toimet ovat työmme uusi normi.

Varastokirjasto toimii, ja läpi alkaneen kesän.

Suloista suvea!

Johanna Vesterinen, kirjastonjohtaja

 

seuraava artikkeli >>