Musiikkiaineistojen varastointityöryhmä aloitti työn valtakunnallisen äänitevarastoinnin edistämiseksi

Kevät ja kesä 2020 on ollut kirjastoille odottamattomien koettelemusten aikaa. Koronapandemian tuomat rajoitukset koskevat joitakin kirjastopalveluja vielä juhannuksenakin, vaikka kirjastojen ovet ovat auenneet 1. kesäkuuta alkaen.

LP-levyjä Varastokirjaston kokoelmaan.

Kirjastojen kiinniolon aikaan on taustalla jatkettu musiikkiaineistojen valtakunnallista varastointia. Yhteistyötä Varastokirjaston kanssa on tehty erityisesti Turun kaupunginkirjastossa, mutta yhteistyö laajenee. Kokoelmanhallinnan pitkäjänteisyyden ja toimivan työtavan edistämistä varten Yleisten kirjastojen neuvosto eli YKN nimesi työryhmän. Tänä vuonna aloittanut musiikkiaineistojen varastointityöryhmä on kokoontunut Teams-yhteyden avulla kerran kuussa.

Juhannukseen 2020 mennessä työryhmässä ovat olleet mukana

Antti Heikkinen (Oulun kaupunginkirjasto)
Minttu Hurme (Kansalliskirjasto)
Sirpa Janhonen (Varastokirjasto)
Miika Miettunen (Espoon kaupunginkirjasto)
Sini Neuvonen (Espoon kaupunginkirjasto)
Lea Tastula (Tampereen kaupunginkirjasto)
Tuomas Pelttari (Turun kaupunginkirjasto)

YKN-työryhmän pitkän ajan tavoitteena on saada vähitellen kaikki yleiset kirjastot mukaan LowTag-varastointimenetelmään, missä kuvailudata on yhteisluettelo Melindan avulla Varastokirjaston käytössä jo ennen aineiston siirtämistä.

Tavoitteeseen on matkaa. Yhtenä seutukirjastojen haasteena on luoda toimivia käytäntöjä. Potentiaalisia yhteistyön mahdollisuuksia alueellisten kehittämiskirjastojen ja ympäristökuntien pienempien kirjastojen kesken on hyvä auttaa eteenpäin kun esimerkiksi Tampereen Piki-kirjastojen alueelta löytyy varteenotettavaa varastoitavaa Varastokirjastoon. Alueellisten kehittämiskirjastojen kannattaa painottaa valtakunnallisen äänitevarastoinnin etuja. Uusia työtapoja luodaan ja voidaan integroida saumattomasti aiempiin kun puitteet yhteistyölle ovat mahdollisimman hyvät.

** ** ** **

Valtakunnallisen äänitevarastoinnin eteneminen otti askeleen eteenpäin kun Musiikin varastointiselvitys 2017 oli käynnissä. Selvityksen aikana saatiin valmiiksi koe-erä, jonka tuloksena Varastokirjasto pystyi vastaanottamaan ensimmäiset CD-äänitteet. Turun kaupunginkirjastosta Varastokirjastoon lähetetty koe-erä oli menestys, koska aineistojen haettavuus, lainattavuus ja luettelointidata pystyttiin säilyttämään. Sittemmin äänitteiden siirtomahdollisuutta Varastokirjastoon on käyttänyt myös Tampereen pääkirjasto, ja valmius on saatu myös Kokkolan seudun Anders-kirjastoille.

Kesän 2020 alussa yhden varastointiaskeleen ottaa Espoon kaupunginkirjasto, joka valmistelee CD-äänitteiden koe-erää Varastokirjastoon. Sen toteutusta odotetaan heinäkuulle. Työn alla on myös ratkaisu, jolla saadaan Koha-kirjastot mukaan LowTag-menetelmään. Tästä saanemme uutta tietoa ensi syksynä.

On päästy hienoon alkuun. Varastokirjastoon varastoituja CD-äänitteitä on kesäkuun puolivälissä noin 5 000, nuottiaineistoja 13 500 ja LP-levyjä noin 16 000. Ja tulevan syksyn yhteistyö näyttää valoisalta.

Tuomas Pelttari, Turun kaupunginkirjasto

YKN | Musiikkiaineistojen varastointityöryhmä