Varastokirjaston vuosi 2018: perustoimintaa ja odotusta

kirjastonjohtaja Johanna Vesterinen

Varastokirjaston 29. toimintavuosi oli hyvää perustoimintaa: aineiston vastaanotto sekä käsittely ja luettelointi sujuivat ilman viivästyksiä. Monen muistamat käsittelyruuhkat on purettu jo pari vuotta sitten. Asiakaspalvelu/kaukopalvelu hoidettiin viiveettä ja palvelulupaukset huomioiden: artikkeli- ja kaukolainapyyntöihin vastattiin alle 24 tunnin sisällä niiden vastaanottamisesta. Parhaimmillaan artikkelipyyntöihin vastattiin alle 10 minuutissa – siis: tulostettiin tilaus, noudettiin aineisto hyllystä ja skannattiin asiakkaalle. Aika hyvin!

Aineiston vastaanoton ja käsittelyn ohjeistuksella sekä aktiivisella kokoelmayhdyshenkilöiden verkostolla on ollut merkittävä vaikutus sujuvaan kirjastojen väliseen yhteistoimintaan. vastaanotettu aineisto on ollut sellaista, jota ei entuudestaan ole kokoelmastamme löytynyt.

Viime vuonna kirjastot lähettivät vuoden aikana aineistoa noin 3 000 hyllymetriä (hm). Määrä on aiempia vuosia jonkin verran vähäisempi. Syynä määrän vähentymiseen voi olla muun muassa, että suuria siirtoja tehneet tieteelliset kirjastot ovat tällä erää saaneet perussiirtonsa tehtyä. Määrien vähentymisen syitä selvitellään kuluvan vuoden aikana.

Koska paperisen aineiston – monografioiden ja sarja-aineiston – käsittelytilanne oli hyvä, voitiin kokoelmaan käsitellä aiemmin vastaanotettuja nuottijulkaisuja sekä LP-levyjä. Yleisten kirjastojen Musiikin varastointiselvitys –pilottihankkeen (valm. 2017) tuloksena muutamasta yleisestä kirjastosta lähetettiin yli 1 500 CD-levyä Varastokirjastoon.

Vuonna 2018 lainojen, kopioiden ja uusintojen yhteismäärä oli noin 97 000, noin 10 000 toimintoa edellisvuotta vähemmän. Tähänkin olemme koettaneet löytää syitä; yhtenä syynä määrän laskuun voi olla, että tuoreimpia tieteellisiä artikkeleita on entistä enemmän saatavilla sähköisinä.

Epävarmuuden sietokykyä opettelimme, kun odotimme ratkaisua Varastokirjaston yhdistäminen Kansalliskirjastoon –asiassa. Vuoden 2017 lopussa valmistunut esitys vaikutti vuoden 2018 toimintaamme niin, että varauduimme mahdolliseen yhdistämiseen erilaisin valmisteluin. Nämä liittyivät muun muassa kokoelmatyöhön ja aineistonhallintaan. Joulukuussa 2018 saatiin kuitenkin tieto siitä, että yhdistämishanketta ei edistetä nykyisen hallituksen kaudella. Tuo tieto oli henkilökunnalle sekä helpotus että mainio joululahja.

Alkanut vuosi 2019 on Varastokirjastossa juhlavuosi: juhlimme 30-vuotista toimintaamme – ja aineistokokoelmamme (ensimmäisen) 100 hyllykilometrin täyttymistä. Pääosin vuotta juhlitaan työn merkeissä, mutta emmeköhän me jotain muutakin keksi!

Juhlavuoden tunnelmin,

Johanna Vesterinen