Vaarista Vaari-Finna

Varastokirjasto liittyi suomalaisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteiseen Finna- rintamaan kun Vaari-Finna avattiin 11.6.

Finna.fi:n tavoite on olla ”helppokäyttöinen, laajan käyttäjäryhmän verkkopalvelu, josta voi hakea suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja. Näin Finna tukee tiedonhakua, oppimista, tutkimusta ja muuta luovaa toimintaa. Finna.fi palvelee erityisesti tilanteita, joissa käyttäjä tarvitsee usean eri organisaation tarjoamaa, useasta eri tietolähteestä löytyvää sisältöä. Finnan sloganin ”elämyksiä etsiville, tietoa tarvitseville” mukaisesti Finna yhdistää luotettavan tiedonhaun ja  monipuolisten sisältöjen mukanaan tuomat elämykset. Palvelu auttaa löytämään ja yhdistelemään erilaista aineistoa kokonaisuudeksi, joka on myös erottuva, ainutlaatuinen ja yllätyksellinen”.

Vaari-Finnan tavoite on pitkälti sama. Vaari-Finnamme ei ole pelkkä hakupalvelu vaan tarjoaa kirjastoille verkkopalvelun, jota käyttäen voit tilata lainoja ja artikkelikopioita kirjastosi omille asiakkaille. Vaari-Finna tarjoaa ison määrän ”elämyksiä etsiville, tietoa tarvitseville”. Kirjoja monilta aikakausilta, monilta aloilta, monilla kielillä. Lehtiartikkeleita laidasta laitaan. Vuoden 2017 lopussa Varastokirjaston kokoelma koostui  kirjoista, joita on noin 1,9 miljoonaa nidettä ja yli 112000 nimekkeen kausijulkaisun valikoimasta. Pienempiä kokonaisuuksia ovat LP – ja Cd –levyt.  Siispä, tarjoamme suomalaisille laajan kirjon elämyksiä ja tietoa.

Lainatilaukset

Aineiston tilaaminen Vaari-Finnasta on helppoa. Kirjautuminen Vaari-Finnaan tapahtuu Varastokirjaston kirjastokortilla, jossa käyttäjätunnus/viivakoodi on 265 –alkuinen numerosarja ja Salasana/PIN on se pin -tunnus, joka kirjastoilla on. Nämä ovat samat kuin vanhaa Vaaria käytettäessä. Kirjautumaan pääset Vaari- Finnan etusivu oikeasta ylänurkasta.

Asiakkaalle avautuu: klikkauksen jälkeen ”Kirjaudu” –lomake.

Täytettyäsi Käyttäjätunnus/viivakoodi – ja  Salasana/PIN – kentät avautuu ”Oma tili”-näkymä, jossa on mukana myös haku –mahdollisuus. Tee haku ja valitse hakemasi teos.

Saatavuustiedot -välilehdeltä löytyy  nappi:

Sitä kautta pääset lomakkeeseen, johon voit ”Kommentit” –laatikkoon kirjoittaa esim. tilausnumeron tmv.  Lopuksi
  

Tilaus tulostuu Varastokirjastossa ja jo huomenna kirja on pöydälläsi. Useimmiten.

Kopioiden ja yksittäisen kausijulkaisun tilaaminen

Kopiotilaus ja kausijulkaisun laina tehdään Tämän aineiston tarjoaa –laatikosta valitsemalla joko kopio tai laina.

Valinnan jälkeen aukeaa taasen lomake, johon voit kirjoittaa kirjastosi nimen tai Linda-tunnuksen lisäksi mm. artikkelin viitetiedot, tilattavan kausijulkaisun numerotiedot tmv.

Ennen tilaamista muista tarkistaa ko. julkaisun varastotiedot.  Lopuksi painetaan:
 

Tilaus tulee sähköpostiimme ja artikkelikopio on nopeammin kuin uskalsit uskoakaan koneellasi.

Oma tili

Kirjauduttuasi Vaari –Finnaan voit Oma tili –näkymässä  valita asetuksista eräpäivämuistutuksen. Alasvetovalikosta voit valita parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Näillä ohjeilla pääset jo kirjastosi tunnuksilla tilaamaan aineistoa Varastokirjastosta. Vaari-Finna on, kuten Finna kokonaisuudessaankin, helppokäyttöinen, monipuolinen ja alati kehittyvä tiedonhakua, elämyksiä antava ja luovuutta stimuloiva palvelu kaikille. Siksi sitä kannatta käyttää.  Käyttämisen ohella palaute Vaari-Finnan toiminallisuudesta on tärkeää. Palautteen voi antaa tänne:  markku.raisanen@varastokirjasto.fi

Markku Räisänen
kirjastosihteeri

 

<< edellinen artikkeli  seuraava artikkeli >>